Ten, který měl přijít, nepřišel ...

15. 04. 2021 20:00:07
Je třeba uznat, že v té komunikaci novým ministrem zdravotnictví, tam patrný posun je... není to tedy až tak úplně posun k lepšímu, ale výrazný posun to bezpochyby je...

Dnes celá Sněmovna čekala na nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera, aby se ho na interpelacích zeptala na mnoho otázek. Nový ministr to vyřešil tak, že nakonec sice přišel, ale s takovým zpožděním, že už vlastně ani chodit nemusel. Dokonce i zde ve stranickém tisku (a to je co říct, protože o kartě agenta Bureše doposud nenapsali vůbec nic a o Faltýnkově diáři sice po mnoha dnech konečně něco málo napsali, ale pro jistotu tak brzy ráno, že to jen málokdo viděl a ještě to zveřejnili jen v holomóckém kraji, aby to rychle zmizelo z hlavní strany dřív, než si toho někdo všimne), napsali původně toto (omlouvám se za screeen z mobilu):

Faktem je, že ještě před necelým rokem současný ministr zdravotnictví o nošení roušek venku tvrdil trošku něco jiného:

„Hlavní problém nevidím v tkanině, ale v tom, jak moc se jednotlivci zahřívá kůže. U zpocené a zahřáté kůže se může objevovat akné, opary, začervenalé koutky, u diabetiků kvasinkové infekce,“ řekl.

„Často léčíme obličejovou dermatitidu, zarudnutí obličeje doprovázené pálením kůže, pupínky či otokem obličeje. A s tím, jak se bude oteplovat, kůže se bude více prohřívat a dráždit,“ uvádí přední český dermatolog.

Proto by podle něj měli lidé využít rozvolnění povinnosti plošného nošení ochrany obličeje, zvláště ti, kterým ochrana může spíš ublížit než pomoci. „Kdo trpí kožními potížemi, doporučuji střídat roušky, nenechávat je zvlhnout a na ulici sundat. Mít ji třeba připravenou na krku, když budou vstupovat do MHD nebo budov, ale nenosit ji trvale, když to není nutné. Lidé bez potíží ji samozřejmě mohou nosit stále,“ dodává lékař.

A tento člověk nám nyní vyhrožuje, že budeme muset nosit respirátory i v létě? To jako fakt? Další Prymula, který mění názory jak ponožky? Ale vlastně proč ne, jsou to většinou oslíci i prezidenta Zemana, takže se není co divit. Jen idiot nemění své názory...

Roušky či respirátory venku jsou podle mého názoru zcela kontraproduktivní "ochrana". Nakazit se tím, že na ulici v chůzi jen minete jinou nakaženou osobu je téměř nemožné - pokud vám v tom momentě neplivne do obličeje, což se mi za můj přes půl století dlouhý život doposud nestalo ani jednou, tak není co řešit. V současné době ani nikde nevídám narvané ulice plné lidí jdoucích natěsno pospolu dlouhou dobu jedním směrem o stejné rychlosti. Dokonce ani v Praze jsem to neviděl (ale neříkám, že tam je to zcela nemožné). Protože to je, kromě stojícího davu (například fronta na testy), pravděpodobně jediná možnost, jak se venku nakazit od cizích lidí. Nepočítám, když se venku delší dobu zakecám s nějakým známým. Tam to riziko samozřejmě je. Jinak je náhubek jen pouhý symbol.

Uznávám, že nějaká ochrana nutná je, například ve zdravotnických zařízeních, kde je mnoho nemocných i rizikových dohromady. Taky jedno z největších ložisek nákazy pochází právě z nemocnic a zcela logicky. Jenom se o tom raději moc nemluví.

Ovšem v běžném životě je ta přehnaná ochrana podle mého názoru spíše kontraproduktivní. U nás v práci jsme se tím nenakazili jenom my poslední tři, kteří náhubek nosíme zcela minimálně (prakticky jen do krámu, aby nás tam pustili) a ti ostatní s respirátory věčně na hubě se nakazili od člověka, který ten respirátor měl taky. A zrovna my tři ausgerechnet ne. Není to divné? Slyším i čtu čím dál častěji ze všech stran, že se snáz nakazili, případně měli horší průběh ti, kteří nosí respirátor prakticky všude a byli k smrti vystrašení.

Proč jsme my (dle slov některých blogerů i diskutérů) v uvozovkách "odpírači" vůči tomu sviňstvu (a ono to zatím, než to pro naši imunitu přestane být nový vir, sviňstvo asi ještě chvíli bude), imunní? Není to tím, že si náhubky nelenivíme náš imunitní systém a pomáháme mu i psychickou pohodou bez panického strachu z viru, který je dle většiny médií i vlády horší než morová rána?

Autor: Ivo Cilich | čtvrtek 15.4.2021 20:00 | karma článku: 32.71 | přečteno: 1081x

Další články blogera

Ivo Cilich

Po bitvě je generálem každý

Začaly se rojit názory i články, které nasazují Policii psí hlavu a zpětně hledají nějaká pochybení.

23.12.2023 v 8:20 | Karma článku: 32.29 | Přečteno: 1139 | Diskuse

Ivo Cilich

Zdravotnictví a legionella

Zdravotnictví je nyní docela kontroverzní téma, třešničkou byl asi hlavně požadavek na výsluhy. Zkusím zde popsat mou vlastní zkušenost z relativně nedávné doby.

17.12.2023 v 13:20 | Karma článku: 33.84 | Přečteno: 3336 | Diskuse

Ivo Cilich

"Cigánská férovka" jako součást kulturního dědictví?

Minulý týden byl propuštěn z vazby Ukrajinec, který smrtelně pobodal Roma v Brně. Rozhodl o tom nejdříve brněnský městský soud a po odvolání státního zástupce i soud krajský.

23.8.2023 v 7:00 | Karma článku: 40.98 | Přečteno: 2387 | Diskuse

Ivo Cilich

Kdo dělá problémy?

Čím dál častěji se setkávám s názorem, že ukrajinští uprchlíci jsou nepřizpůsobivější než naše romská minorita. Je tomu skutečně tak?

30.7.2023 v 18:40 | Karma článku: 34.37 | Přečteno: 1078 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 9.38 | Přečteno: 101 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.04 | Přečteno: 193 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 155 |
Počet článků 194 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2269

Pán světla v divadle (takže vlastně světlonoš a pro některé zde možná i lucifer), také strojař z vývoje i ajťák s víc jak dvacetiletou praxí. Pravicový bohém s o třicet let mladší duší, rebel srdcem i myslí pro kterého je svoboda na prvním místě a nejstarší mimozemská "negativní nula" (0Rh-). Ale také rozený jihomoravák už léta žijící na českém severu a nyní již i napůl v Praze, kde se dobrá domácí slivovička shání opravdu špatně.
Všechny mé články na tomto blogu vyjadřují jen a pouze moje osobní názory. Pokud se to někomu nelíbí, nemusí to číst. Povinné to není.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...