Politické (k)očkování

31. 07. 2021 9:31:15
Začíná postupně vylézat na povrch, že snaha naočkovat všechno co se hýbe, ale i ty nadále trvající restrikce s náhubky mají hlavně politické pozadí.

Začal bych tím, že Ministerstvo zdravotnictví i přes rozhodnutí Nejvyššího správního soudu nadále zcela odmítá uznávat lidem protilátky. Pneumoložka a nyní hlavně náměstkyně MZ Martina Vašáková tvrdí, že protilátky nelze využít jako stupeň obrany proti covidu a nelze je ani využít jako doporučení, aby se člověk neočkoval. Na takováto tvrzení ministerstva ovšem reaguje například imunolog profesor Vojtěch Thon takto:

"Ta otázka takto vůbec nestojí, a pokud to takto někdo říká, pak jde o naprosté nepochopení patofyziologie a rozvoje obrany u tohoto onemocnění. Žádnou protektivní hladinu protilátek není třeba zjišťovat. Stačí znát mez pozitivity daného testu; a tu známe.
Pokud virus vnikl do organismu přirozeně přes sliznice, pak lze z pozitivního množství protilátek usoudit, že v těle proběhla komplexní imunitní reakce s buněčnou pomocí, včetně slizniční a systémové. A tudíž nepotřebuji naměřit žádnou přemrštěně vysokou hladinu protilátek. Stačí vědět, že protilátky v séru jsou."
"Je skandální, že lidé jsou opakovaně vyzýváni k tomu, aby žádná sérologická vyšetření nepodstupovali. Přítomnost protilátek je markerem, že paměťová imunitní odpověď proběhla. Ale na to se nebere zřetel a tito lidé jsou fakticky diskriminováni.
Já mám v ordinaci lidi, kteří mají ještě následky po prodělání nemoci covid-19. A na tyto lidi se tlačí, aby se rychle očkovali. Oni žádné očkování rychle nepotřebují, naopak by je mohlo poškodit. Ale je na ně pohlíženo jako na nějaké škůdce, kteří chtějí tuto společnost zničit; jako na lidi, kteří jsou nebezpeční pro okolí."

Jinými slovy tvrdí, že pokud někdo má nějakou, jakoukoli hladinu protilátek, tak imunitní systém již na danou nemoc s největší pravděpodobností umí adekvátně reagovat podobně jako po preferovaném očkování a takovým lidem to očkování může i ublížit. Ten rozhovor s panem profesorem ovšem doporučuji přečíst celý, je tam mnohem víc informací na toto téma.

Imunoložka Zuzana Krátká ze sdružení SMIS (Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků) jeho slova potvrzuje:

"Udělali jsme se sdružením SMIS několik studií na téma protilátky a z nich vyšlo, že imunita po prodělání onemocnění je dlouhodobá a silná podobně jako po očkování. Tím se lišíme od stanoviska skupiny MeSES a ministerstva zdravotnictví. Pro nás je to tedy špatná zpráva. Měli by pochopit, že imunita po prodělání nemoci je prokazatelná sedm až devět měsíců po infekci, víme o lidech s roční imunitou. Kdo má protilátky, u něj se reinfekce s největší pravděpodobností neobjeví."
"Už tím, že jsme onemocnění covid prodělali, jsme naučili imunitní systém většinu věcí, co má znát. Očkování po prodělání nemoci může být skutečně pro organismus velká rána. Jsou lidé, kteří se naočkují těsně po onemocnění, a zvládnou to bez problémů a takových lidí bude zřejmě většina. Jsou ale lidé, kteří jsou citliví a mohou mít přemrštěnou imunitní reakci. Naše stanovisko se opírá o názor imunologické společnosti, a to je, že by lidé, co covid prodělali, měli být s očkováním opatrní a měli by se očkovat minimálně po šesti měsících. Ideálně jednou dávkou, ne dvěma."

Fakt, že tahle Vláda potřebuje z politických důvodů napíchat co nejrychleji co nejvíc lidí bez ohledu na jejich zdraví už před časem lehce naznačil šéf MeSES Petr Smejkal:

"Touto cestou bych se nevydával. To vede k tomu, že lidé si každý měsíc nabírají protilátky a oddalují očkování. Jediným řešením je co největší proočkovanost populace. Zaznamenal jsem, že Vivien Babišová a Jaromír Jágr si nechali změřit protilátky, to ale bohužel není ten správný přístup"

Ovšem když jsem si dnes přečetl jaké má Babiš starosti jak se zbavit nevyužitých vakcín, tak mi to do celé té skládačky zcela přesně zapadlo. Jde o to, že stát nakoupil příliš mnoho vakcín a nebylo by politicky vhodné, aby je nyní vyléval do kanálu, takže dost nevybíravě tlačí do očkování i lidi, kteří to vůbec nepotřebují včetně dětí.

Ministerstvo zdravotnictví také zareagovalo na rozhodnutí NSS o nošení náhubků, ovšem pouze tak, že je milostivě povolilo nenosit lidem, kteří mají dýchací potíže a mají to písemně potvrzené lékařem. Ovšem astmatiky z toho Vojtěch výslovně vynechal. Pravděpodobně natruc stěžovateli, který to k NSS podal a je také astmatik.

Náhubky dokážu ještě jakž takž pochopit ve zdravotnických a sociálních zařízeních, protože je tam vysoká koncentrace nemocných a oslabených. A věřím, že takové vysvětlení by stačilo i soudu, obzvlášť když to soud naznačil tím, že to nezrušil s okamžitou platností právě s ohledem na tato zařízení.

Do toho se dnes nechal slyšet ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, že když to prý v září bude dobré, rozvolníme jako Británie. A proč až v září, když jsou nyní aktuální čísla "nakažených" při obrovském počtu testů na hranici statistické chyby a v nemocnicích je s covidem minimum pacientů? No proto, že 8. a 9. října budou volby do poslanecké sněmovny a kdyby rozvolnili dřív, tak by jejich voliči mohli zapomenout, kdo že to byl ten jejich spasitel, který jim milostivě uvolnil otěže a dovolil jim sundat náhubky.

Autor: Ivo Cilich | sobota 31.7.2021 9:31 | karma článku: 37.88 | přečteno: 1545x

Další články blogera

Ivo Cilich

Po bitvě je generálem každý

Začaly se rojit názory i články, které nasazují Policii psí hlavu a zpětně hledají nějaká pochybení.

23.12.2023 v 8:20 | Karma článku: 32.29 | Přečteno: 1139 | Diskuse

Ivo Cilich

Zdravotnictví a legionella

Zdravotnictví je nyní docela kontroverzní téma, třešničkou byl asi hlavně požadavek na výsluhy. Zkusím zde popsat mou vlastní zkušenost z relativně nedávné doby.

17.12.2023 v 13:20 | Karma článku: 33.84 | Přečteno: 3336 | Diskuse

Ivo Cilich

"Cigánská férovka" jako součást kulturního dědictví?

Minulý týden byl propuštěn z vazby Ukrajinec, který smrtelně pobodal Roma v Brně. Rozhodl o tom nejdříve brněnský městský soud a po odvolání státního zástupce i soud krajský.

23.8.2023 v 7:00 | Karma článku: 40.98 | Přečteno: 2387 | Diskuse

Ivo Cilich

Kdo dělá problémy?

Čím dál častěji se setkávám s názorem, že ukrajinští uprchlíci jsou nepřizpůsobivější než naše romská minorita. Je tomu skutečně tak?

30.7.2023 v 18:40 | Karma článku: 34.37 | Přečteno: 1078 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 27.88 | Přečteno: 319 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 24.63 | Přečteno: 1236 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 235 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 179 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.84 | Přečteno: 245 | Diskuse
Počet článků 194 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2269

Pán světla v divadle (takže vlastně světlonoš a pro některé zde možná i lucifer), také strojař z vývoje i ajťák s víc jak dvacetiletou praxí. Pravicový bohém s o třicet let mladší duší, rebel srdcem i myslí pro kterého je svoboda na prvním místě a nejstarší mimozemská "negativní nula" (0Rh-). Ale také rozený jihomoravák už léta žijící na českém severu a nyní již i napůl v Praze, kde se dobrá domácí slivovička shání opravdu špatně.
Všechny mé články na tomto blogu vyjadřují jen a pouze moje osobní názory. Pokud se to někomu nelíbí, nemusí to číst. Povinné to není.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...