Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Roušky na poloprázdné ulici jsou hloupost

Hloupost, na které ovšem ministr Blatný nadále zarputile trvá i když sám nepřímo uznává, že je to hloupost aniž by nutnost té hlouposti nějak blíže vysvětlil.
Takže se vás chci zeptat jako lékaře i jako ministra zdravotnictví, jestli je skutečně nutné vynucovat a ukládat lidem povinnost nosit roušku či respirátor, když jdou po ulici prokazatelně sami a v blízkosti se nikdo cizí nepohybuje,“ uvedl Munzar. Dodal, že většina lidí povinnost nosit roušku, když jdou po ulici sami, považuje za absurdní.
„Podobná nařízení jsou platná v řadě ostatních zemí a je to prostě naprosto jasné striktně dané pravidlo, ze kterého nechci, aby byly žádné výjimky. Je to stejné, jako když si všichni uvědomujeme, a na to si naši občané zvykli, že když se napiji, tak si nesednu za volant,“ opáčil mu Blatný.  „I když obecně s tím, co říkáte, souhlasím, ale tuto výjimku určitě doporučovat nebudu,“ uvedl ministr zdravotnictví. „Je to prostě nastaveno takto,“ trvá neoblomně na svém Blatný.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snemovna-interpelace-ministr-zdravotnictvi-blatny-rousky-na-ulici-prazdne-respiratory.A210311_142901_domaci_kop

„Je to prostě nastaveno takto“

O tom, že roušky či dokonce respirátory mohou být škodlivé a dokonce mohou zhoršovat průběh koronaviru hovoří v tomto videu v čase od 4:35 přednostka pneumologické kliniky 1. LF UK a FTN prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D. A opravdu si doufám nikdo neděláme iluze, že by ty respirátory a roušky většina lidí používala tak jak by správně měla.

A přitom by si pan ministr Blatný nejspíš představoval, abychom ty roušky a respirátory (proti prachu!) nosili celý den venku, v práci, v MHD i při nákupech. To znamená u člověka, který ještě doposud smí chodit do práce, minimálně deset hodin denně v kuse! Samozřejmě chápu, že jsou místa, kde je velice žádoucí se chránit a chránit i své okolí, jako třeba čekárny u lékaře nebo nemocnice. Ovšem jinde mi to příliš smysl nedává a už vůbec mi to nedává smysl venku na čerstvém vzduchu, kde není žádný problém se ostatním lidem vyhnout a riziko nakažení je tak zcela minimální.

Takže plně chápu všechny, kdo toto stupidní nařízení o povinném nošení roušek venku ignorují i přes snahu ministra Hamáčka nutit policejní složky do maximální represe.

Plně ovšem také chápu policisty. Dokonale to vystihla jedna policistka po tom incidentu v Uherském Hradišti:

„To znamená například, na jednu stranu ano, nemáš roušku tam, kde ji máš mít, ale kilometr od tebe nikdo není, takže logicky asi těžko někoho nakazíš. Na druhou stranu, mne kvůli tobě sem někdo poslal, jsou tu v okolí lidé, kteří se dívají, natáčí a čekají, jak to vyřeším. Takže ty si teď nasadíš tu roušku, aspoň než odejdu, dáš mi občanku nebo mi nahlásíš jméno, protože na jednu stranu potřebuji vědět, s kým mluvím, zda nejsi v pátrání nebo nemáš nějaký jiný průs*r, a na druhou potřebuju mít nějaký důkaz, že jsem s tebou fakt něco řešil. Já tě vylustruju, vyřeším tě domluvou a půjdeme si každý svou cestou. V klidu a bez emocí“

Pokud, podobně jako já, odmítáte nosit roušky nebo respirátory na poloprázdných ulicích, tak máte dle mého, upozorňuji zcela laického, názoru tyto možnosti:

 
 

  • Můžete tvrdit, že právě sportujete, například že zrovna máte klidovou fázi indiánského běhu a proto jdete pomalu. Sport patří k vzácným výjimkám, kdy roušku mít nemusíte a vzhledem k tomu, že v současné situaci nám dovolují sportovat pouze v rámci katastru obce, tak je to jediná možnost jak si zlepšovat vlastní imunitu i kdyby to bylo na rušné magistrále.
     
  • Další možností je to, že ve vládním nařízení ne zcela přesně specifikovali, jak se musí ta rouška nebo respirátor nosit. Je totiž zakázán "pohyb a pobyt bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa), kterým je respirátor nebo obdobný prostředek", takže pokud to budeme brát opravdu doslova, stačí, když tu roušku nebo respirátor budeme mít sebou, třeba v kapse. Ale asi bych to osobně na strážníky raději nezkoušel.
     
  • A poslední možnost bohužel není pro každého. Vím z mého okolí, že odborní lékaři dostali přísný zákaz dávat svým pacientům lékařskou zprávu, že nošení roušek a podobných zábran v dýchání, může zhoršit jejich zdravotní stav. A to včetně například astmatiků. Proč to mají takto centrálně zakázáno netuším, ale pouze mne to utvrzuje, že celá tahle komedie má možná za primární cíl zcela něco jiného, obzvlášť když si uvědomíme, že to plošné nošení roušek a respirátorů spíše škodí, než aby pomáhalo. Já měl ještě to štěstí, že jsem to lékařské potvrzení dostal, takže v případě nouze mohu využít i § 31 odstavec 4 tzv. krizového zákona č. 240/2000 Sb.
    V každém případě všem doporučuji nedělat haura a tak jak to psala ta policistka, kterou v článku cituji, pokud už Vás policie osloví, ať už státní anebo obecní, spolupracujte, prokažte svoji totožnost a nesnažte se z toho utéct. Stejně se Vám to nepodaří. Řešit to můžete následně ve správním řízení, kam Vás nejspíš policisté pošlou. A tam můžete mít i právníka, pokud se na vlastní obhajobu necítíte sami. Hlavně nic neplaťte na místě, tím byste přiznali, že jste udělali něco špatně a proti tomu pak už není žádný opravný prostředek. Velice důležité je i to, zda jste pouze porušili to nařízení formálně anebo jestli byl naplněn i materiální aspekt přestupku.
    Každý nechť se rozhodne sám za sebe.
Autor: Ivo Cilich | neděle 14.3.2021 21:00 | karma článku: 31,61 | přečteno: 1470x
  • Další články autora

Ivo Cilich

Po bitvě je generálem každý

Začaly se rojit názory i články, které nasazují Policii psí hlavu a zpětně hledají nějaká pochybení.

23.12.2023 v 8:20 | Karma: 32,36 | Přečteno: 1145x | Diskuse| Společnost

Ivo Cilich

Zdravotnictví a legionella

Zdravotnictví je nyní docela kontroverzní téma, třešničkou byl asi hlavně požadavek na výsluhy. Zkusím zde popsat mou vlastní zkušenost z relativně nedávné doby.

17.12.2023 v 13:20 | Karma: 33,84 | Přečteno: 3339x | Diskuse| Společnost

Ivo Cilich

"Cigánská férovka" jako součást kulturního dědictví?

Minulý týden byl propuštěn z vazby Ukrajinec, který smrtelně pobodal Roma v Brně. Rozhodl o tom nejdříve brněnský městský soud a po odvolání státního zástupce i soud krajský.

23.8.2023 v 7:00 | Karma: 40,99 | Přečteno: 2390x | Diskuse| Společnost

Ivo Cilich

Kdo dělá problémy?

Čím dál častěji se setkávám s názorem, že ukrajinští uprchlíci jsou nepřizpůsobivější než naše romská minorita. Je tomu skutečně tak?

30.7.2023 v 18:40 | Karma: 34,42 | Přečteno: 1079x | Diskuse| Společnost

Ivo Cilich

Jednodenní volby?

Doufám, že ne! A určitě ne u komunálních, krajských a senátních voleb, kde nelze volit pomocí voličského průkazu mimo bydliště.

17.2.2023 v 9:30 | Karma: 12,48 | Přečteno: 305x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2339x
Pán světla v divadle (takže vlastně světlonoš a pro některé zde možná i lucifer), také strojař z vývoje i ajťák s víc jak dvacetiletou praxí. Pravicový bohém s o třicet let mladší duší, rebel srdcem i myslí pro kterého je svoboda na prvním místě a nejstarší mimozemská "negativní nula" (0Rh-). Ale také rozený jihomoravák už léta žijící na českém severu a nyní již i napůl v Praze, kde se dobrá domácí slivovička shání opravdu špatně.
Všechny mé články na tomto blogu vyjadřují jen a pouze moje osobní názory. Pokud se to někomu nelíbí, nemusí to číst. Povinné to není.