Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

To na nás zase něco vymysleli

Nemohu se zbavit dojmu, že Vláda, potažmo Ministerstvo zdravotnictví už pouze vymýšlí hlouposti, aby to vypadalo, že vůbec něco dělají.

Viz poslední včerejší novinky platné od zítřka (taky by už zase mohli někdy dodržet plánovaný čas tiskovky - včera jsem to nakonec vzdal a počkal si na ráno).

Vláda si vymyslela, že v boji proti koronaviru jí prý pomůže zákaz nočního vycházení, zákaz večerního a nedělního prodeje plus pár dalších opatření. Tak si to trošku rozeberu:

U zákazu nočního vycházení si neumím představit, co si od toho slibují, když už dávno předtím všechno zavřeli, takže stejně není kam chodit. Podle Prymuly se údajně schází lidé na noční chlastačky, které prý končí ve tři ráno. Asi s tím má nějaké osobní zkušenosti, vždyť s eFkem chodí po nocích do zavřených restaurací a říká jim kapitula. A hlavně ani netuší, jestli je zavřená restaurace zakázaná či nikoli:

Ale jestli opravdu někdo chodí na nějaké takovéto privátní párty, tak holt neskončí už ve tři jako doposud, ale protáhne to rovnou do těch pěti. Pomůže to něčemu? Podle mne nikoli.
Pokud to má zabránit tomu, aby pana ministra už nikdo nevyfotil bez roušky při odchodu ze zavřené restaurace, kterou zavřít nechal on sám, tak se obávám, že ani to nepomůže. Fotograf Blesku to totiž má jako výkon práce, takže na něj se vztahuje výjimka.

Navíc by mne zajímalo, jak to chtějí kontrolovat. Například moje partnerka, která se mnou bydlí již mnoho let, neměla doposud potřebu si u mne formálně zařídit trvalý pobyt. Prostě se jí kvůli takové blbosti nechtělo stát frontu na úřadu. A teď hrozí, že ji ve 21:05 sejme v župánku a pantoflích u naší popelnice aktivní policajt. Není to blbost?

Přijde mi takové symbolické zavést u nás přesně 28. října zákaz nočního vycházení. A ještě je ten přípis podepsán cizincem.
Když nepočítám těch pár hodin při okupaci v roce ´68, tak tady, pokud je mi známo, byl dlouhodobější zákaz nočního vycházení naposledy za protektorátu.

Mnohem víc mne ovšem překvapil ten zákaz prodeje v neděli, opravdu jim nedošlo, že ti nakupující, kteří by se normálně rozložili do celého víkendu, například venkované z okolních vesnic, pojedou prakticky všichni nakupovat už v sobotu? Takže tam bude dvakrát tak velký nával? Může mi nějaký epidemilog vysvětlit, jak to přispěje k menšímu šíření virů?

Prymula to ovšem na tiskovce obhajuje těmito slovy:
Ale ta realita je taková, že lidé co nemají kam jinam chodit, chodí nakupovat a chodí nakupovat zbytečně. Myslím, že stačí si zajít nakoupit dvakrát týdně. Nemusí chodit každý den a nemusí chodit v neděli. To ať jdou raději na procházku, ať si zajdou do lesa

Asi jsem divnej, ale ani ve snu by mne nenapadlo jít v neděli zbytečně courat do obchoďáku jenom proto, že nemám kam jít. To radši zůstanu doma. Ale ti, kteří to mají jinak, tak tam holt budou všichni už v sobotu. Super, bude dvojnásobný nábuch ...
Na druhou stranu má pravdu v tom, že třeba já nakupuji denně. Vždy předem vím, co chci a rychle to prolétnu, ať jsem odtud co nejdřív pryč. A proč nakupuji denně? Za prvé chci čerstvé pečivo a za druhé nakupuji zásadně pěšky, obvykle po cestě z práce (či do práce, když musím být v práci večer), takže bych rodinný týdenní nákup pěšky opravdu neodtáhl.

Ale abych jen nekritizoval, ten povinný home office pro zaměstnance, kteří takto z domova pracovat mohou, nějaký smysl asi má. Otázka je, kolika lidí se to týká, většina jich asi nebude.

Co se týče plošného pravidelného testování v domovech seniorů, tak nechápu, proč se to tím rychlým testem ze slin nedělá už dávno? Spolu s testováním všech, kdo do těch domovů vstupují. U zaměstnanců nejlépe denně. Neodhalí to sice vše, ale podle mého názoru by to dost snížilo riziko zavlečení viru do těchto zařízení. Dává mi to větší smysl, než plošné testování bezpříznakových a tudíž i minimálně rizikových kontaktů v nerizikové populaci.

Omezení neakutní péče v nemocnicích se dělo už na jaře a nepředpokládal jsem, že by to nyní bylo jinak. Na rozdíl od jara tady nyní tu epidemii už nejspíš opravdu máme. A mám za to, že se podobná opatření v minulosti dělala i při epidemiích chřipky.

Trhy sice omezili, ale naštěstí nechali povolený prodej produktů z domácí výroby, protože i já vidím velký rozdíl mezi tím, když se lidé shromažďují u nepříliš kvalitní zeleniny v supermarketech anebo u kvalitní zeleniny plné vitamínů na čerstvém vzduchu. Co z toho té imunitě i zdraví prospívá víc?

Ovšem návštěvy hřbitovů na dušičky, kde budou hlavně davy seniorů, nijak omezovat nehodlají. V žádném případě to nikomu upírat nechci, také tam půjdu. Ale ukazuje mi to další indicii, že to možná s tou epidemií až zas tak hrozné nebude. Protože kdyby bylo, tak to prostě nedovolí, obzvlášť když jde převážně o rizikové občany.

V každém případě to celé na mne působí dojmem, že už si naši vrcholní politici uvědomují, že s námi tady ten virus je a bude, stejně jako mnoho dalších virů, a že s tím stejně nic neudělají žádnými opatřeními, kromě zcela absolutního uzavření veškerého života společnosti, na který ovšem již nemáme peníze, takže už pouze hází vinu na nevinné občany (opravdu nevidím, že by ta opatření někdo nedodržoval - dodržuji je i já, přestože na ně, jako mnoho dalších, brblám) a zavádí další a další opatření, která jsou stejně neúčinná jako ta předchozí, aby to nevypadalo, že nedělají nic.

Už na jaře jsem Jirkovi svítil natáčení tohoto optimistického klipu (mimochodem brzy bude i anglická verze) a tak doufám, že co nejdřív tu roušku konečně sundáme, usmějeme se na sebe, dáme si pusu, kalíšek a pár doušků čerstvého vzduchu.

Ale samozřejmě nepředpokládám, že by nový ministr ty náhubky alespoň venku zrušil, to opravdu ne. Snad alespoň bude dělat opatření, která mají větší smysl, než ta dosavadní.

Autor: Ivo Cilich | úterý 27.10.2020 17:41 | karma článku: 26,94 | přečteno: 796x
  • Další články autora

Ivo Cilich

Po bitvě je generálem každý

Začaly se rojit názory i články, které nasazují Policii psí hlavu a zpětně hledají nějaká pochybení.

23.12.2023 v 8:20 | Karma: 32,36 | Přečteno: 1145x | Diskuse| Společnost

Ivo Cilich

Zdravotnictví a legionella

Zdravotnictví je nyní docela kontroverzní téma, třešničkou byl asi hlavně požadavek na výsluhy. Zkusím zde popsat mou vlastní zkušenost z relativně nedávné doby.

17.12.2023 v 13:20 | Karma: 33,84 | Přečteno: 3339x | Diskuse| Společnost

Ivo Cilich

"Cigánská férovka" jako součást kulturního dědictví?

Minulý týden byl propuštěn z vazby Ukrajinec, který smrtelně pobodal Roma v Brně. Rozhodl o tom nejdříve brněnský městský soud a po odvolání státního zástupce i soud krajský.

23.8.2023 v 7:00 | Karma: 40,99 | Přečteno: 2389x | Diskuse| Společnost

Ivo Cilich

Kdo dělá problémy?

Čím dál častěji se setkávám s názorem, že ukrajinští uprchlíci jsou nepřizpůsobivější než naše romská minorita. Je tomu skutečně tak?

30.7.2023 v 18:40 | Karma: 34,42 | Přečteno: 1079x | Diskuse| Společnost

Ivo Cilich

Jednodenní volby?

Doufám, že ne! A určitě ne u komunálních, krajských a senátních voleb, kde nelze volit pomocí voličského průkazu mimo bydliště.

17.2.2023 v 9:30 | Karma: 12,48 | Přečteno: 305x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 194
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2339x
Pán světla v divadle (takže vlastně světlonoš a pro některé zde možná i lucifer), také strojař z vývoje i ajťák s víc jak dvacetiletou praxí. Pravicový bohém s o třicet let mladší duší, rebel srdcem i myslí pro kterého je svoboda na prvním místě a nejstarší mimozemská "negativní nula" (0Rh-). Ale také rozený jihomoravák už léta žijící na českém severu a nyní již i napůl v Praze, kde se dobrá domácí slivovička shání opravdu špatně.
Všechny mé články na tomto blogu vyjadřují jen a pouze moje osobní názory. Pokud se to někomu nelíbí, nemusí to číst. Povinné to není.