Bylo opravdu nutné přijímat ta opatření plošně?

6. 06. 2020 19:20:26
Chápu, že zpočátku nebylo dost informací a všichni byli vyděšeni z nového nebezpečí, takže celkem rozumím i těm přehnaným opatřením na úplném počátku v rámci jakési předběžné opatrnosti.

Ovšem když se objevilo ložisko nákazy v dole Darkov, tak jsem se docela podivoval, proč to tam nezavřou, když pár měsíců zpět neváhali hygienici zcela hermeticky uzavřít i celé obce. Ale dlouho se s tím dolem nedělo vůbec nic, vesele se fáralo a teprve po delším váhání to tam alespoň částečně utlumili. Samozřejmě, že v tom nejspíš hrálo roli i to, že ten důl je státní a tudíž musel vydělávat. I za cenu lidských životů, jak často a rádi říkají covidoví panikáři.

Jak je tedy možné, že v tom Darkově neumírají pacienti ve velkém na chodbách nemocnice jak mouchy? Obzvlášť, když to tam bylo tak dlouho zcela bez jakýchkoli opatření (ani o tom tam dlouho nikdo nevěděl a přišlo se na to pouze náhodou, když jeden horník chtěl vycestovat na Slovensko a potřeboval na to test), to se to tam přece muselo šířit jak zběsilé! Jenže ono se tam tím virem z cca dvou tisíc lidí na jednom místě, kde jsou lidé v neustálém blízkém kontaktu včetně společných sprch, nakazilo pouhých pár stovek a většina z nich navíc téměř bez příznaků. To mají ti horníci plíce a celkový zdravotní stav jako dálkoví plavci? To asi ne. Že by Darkov naopak ukazoval, že ta nemoc není až taková hrůza, jak nás měsíce děsili? Že by to nebylo tolik nakažlivé a smrtelné?

A teď si dovolím napsat přímo kacířskou (alespoň pro hysterické panikáře) myšlenku:

Že by ta nemoc byla podobná "obyčejné" chřipce nejenom projevy,
ale i nakažlivostí a průběhem nemoci?

Pan premiér nás nyní ujišťuje (ať zvedne ruku ten, kdo věří, že Babiš nelže), že žádná plošná opatření již nikdy nebudou a ať opozice přestane strašit druhou vlnou. Když pominu fakt, že druhou vlnou nás primárně straší vláda v čele s Babišem a jeho epidemilogy, tak pořád ne zcela chápu, v čem by ta druhá vlna byla jiná? Vždyť ještě před pár dny jsme byli strašeni tím, že druhá vlna bude horší a silnější!

Co se od té doby změnilo? Samozřejmě kromě ekonomické situace země, kterou má samozřejmě na svědomí ta celosvětová panika a u nás Babiš a jeho boys ...

Jak píši v perexu - chápu, že vzhledem k té (dle mého názoru uměle vyvolané) panice byla ta opatření v úplném počátku pochopitelná (ne adekvátní, ale to tehdy nikdo nemohl vědět). Ovšem co chápu již mnohem méně, je to, proč se to pak vše neuvolňovalo mnohem rychleji a dřív. Rozumím tomu, že na vládu, premiéra i ministranta zdravotnictví měli velký vliv šílení epidemiologové jako Prymula (zavřené hranice až na dva roky, stýkat se budou maximálně tři rodiny, roušky až do června ...) a následně Maďar, který si s Prymulou také nezadal. Ale už tehdy byly silné indície minimálně v číslech, která říkala, že to není až taková katastrofa. A odpovědnost jde za vládou, za nikým jiným!

Důl Darkov tu covidovou bublinu nyní ukazuje v plné nahotě. Hlavně, že pořád drží jako symbol kontraproduktivní roušky!

A právě dnes bychom si ty roušky měli asi nasadit všichni, protože nás jistě ochrání i před planetkou!!!

Myslete na to! Tvoje rouška ochrání mne a moje Tebe!!!

PS: Kdyby mi někdo v diskuzi chtěl tvrdit, že po bitvě je každý generál, tak já tvrdil od začátku, že je to jenom taková silnější chřipka a že jsou ta opatření zcela neadekvátní. A jsem rád, že jsem se nemýlil. Ne kvůli sobě, ale kvůli nám všem.

Autor: Ivo Cilich | sobota 6.6.2020 19:20 | karma článku: 23.34 | přečteno: 674x

Další články blogera

Ivo Cilich

Po bitvě je generálem každý

Začaly se rojit názory i články, které nasazují Policii psí hlavu a zpětně hledají nějaká pochybení.

23.12.2023 v 8:20 | Karma článku: 32.29 | Přečteno: 1139 | Diskuse

Ivo Cilich

Zdravotnictví a legionella

Zdravotnictví je nyní docela kontroverzní téma, třešničkou byl asi hlavně požadavek na výsluhy. Zkusím zde popsat mou vlastní zkušenost z relativně nedávné doby.

17.12.2023 v 13:20 | Karma článku: 33.84 | Přečteno: 3336 | Diskuse

Ivo Cilich

"Cigánská férovka" jako součást kulturního dědictví?

Minulý týden byl propuštěn z vazby Ukrajinec, který smrtelně pobodal Roma v Brně. Rozhodl o tom nejdříve brněnský městský soud a po odvolání státního zástupce i soud krajský.

23.8.2023 v 7:00 | Karma článku: 40.98 | Přečteno: 2387 | Diskuse

Ivo Cilich

Kdo dělá problémy?

Čím dál častěji se setkávám s názorem, že ukrajinští uprchlíci jsou nepřizpůsobivější než naše romská minorita. Je tomu skutečně tak?

30.7.2023 v 18:40 | Karma článku: 34.37 | Přečteno: 1078 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.41 | Přečteno: 435 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 25.69 | Přečteno: 1270 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 443 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 261 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 680 | Diskuse
Počet článků 194 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2269

Pán světla v divadle (takže vlastně světlonoš a pro některé zde možná i lucifer), také strojař z vývoje i ajťák s víc jak dvacetiletou praxí. Pravicový bohém s o třicet let mladší duší, rebel srdcem i myslí pro kterého je svoboda na prvním místě a nejstarší mimozemská "negativní nula" (0Rh-). Ale také rozený jihomoravák už léta žijící na českém severu a nyní již i napůl v Praze, kde se dobrá domácí slivovička shání opravdu špatně.
Všechny mé články na tomto blogu vyjadřují jen a pouze moje osobní názory. Pokud se to někomu nelíbí, nemusí to číst. Povinné to není.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...